Am citit la un moment dat niste randuri foarte „haioase” despre noțiunea de Gentleman. Ceva de genul, „Anul gentleman-ului se termina. Incepe un altul”. Din păcate, pentru unii nu a inceput deloc si nici nu va incepe vreodată. Acel gentleman de carton in care se erijează, mai nou, toata „masculinitatea” debordantă a cocalarilor care au semi învățat ca este mai cool sa porți cravata si costum decat orice altceva.

Acei masculi feroce care considera ca o pereche de pantofi Gucci sau Bruno Magli te fac, instantaneu, barbatul dorit si apreciat. Acei barbati care isi pierd timpul cu nodul de la cravata cea noua dar nu reușesc sa scape de cel din gât atunci cand abordează o femeie. Oricare ar fi ea. :))

Daca analizam cuvântul gentleman, observam cu ușurintă ca el este compus dim cuvintele ‘gentle’si ‘man’. Conform dicționarului Oxford, „gentle” reprezintă o suita de trăsături: bun, soft (tandru) si moderat, aer nobil, rasat, amiabil, lipsit de duritate.

Si, cu toate acestea, nu este suficient. Putem cu ușurintă adauga si următoarele: sufletist, empatic, carismatic, inteligent, curajos, corect etc.

Din păcate, multi purtători de pantaloni, mai mult sau mai putin scumpi, au ajuns sa confunde noțiunea de gentleman cu aerul cretin si arogant pe care il propaga atunci cand Pășesc in societate. Indiferent ca o fac „desculți” sau încălțați cu cele mai prestigioase încălțări „nobile”. Ei au uitat ca un gentleman nu este gentleman doar in afara, ci si inauntru. Nu doar pe strada, la restaurant sau in mașina scumpa pe care o conduc dar si acasă. Un gentleman este autentic atunci cand este un gentleman, in primul rând cu el însuși si mai apoi cu ceilalți sau celelalte.

Sa fii barbat (man) e usor. Dar sa fii un barbat adevarat si un gentle-man e lucru mare. Nu toti bifează si nu toti se încadrează in acest tablou. Un gentleman nu se naște. El se formează. Prin educație, experiența, trairi, credința, optimism si acțiune. Un gentleman stie sa se joace cu cuvintele si sa le transforme in fapte. Cam la asta se rezuma totul.

Un gentleman ramane un gentleman in tot restul anului si al timpului si nu doar de sărbători, zile onomastice sau Valentine’s day. Un gentleman este un barbat care nu iti corupe doar trupul, ci reușește sa iti captiveze atât mintea cât si inima, completandu-le. El nu este un ipocrit. Isi dorește sa ajungă in patul tau dar nu vrea sa mai plece de acolo. Isi dorește nopți târzii cu tine dar numai atunci cand acestea sunt continuate perfect de dimineți îmbrățișate si dupa amiezi lungi imaginate.

La final, un gentleman nu inseamna un barbat cu haine scumpe, ceasuri sofisticate, mașini tunate si femei multe. Aia sunt papițoi. Un gentleman este barbatul unei singure femei si el stie asta.

Din nefericire, multi barbati au uitat asta.

Multi barbati, putini gentlemen 🙂